Je werkt aan eigen ideeën, vormgeven van de werkplaats, of projecten voor de stad

Er is altijd iets te maken

Je passie vinden en ontwikkelen door te doen, dat is het motto. Daarom is niks te gek of er is ruimte voor ontdekking. En niks menselijks is ons vreemd. Ook dat hoort  bij Maak-Lab. Dus heb je soms teveel energie om geconcentreerd te werken, heb je wel duizend ideeën in je hoofd maar kun je niet kiezen, ben je juist op zoek naar inspiratie, heb je ook weleens behoefte aan stilte, weet je het even niet meer, baal je daarvan. Herkenbaar? En wat doe je dan? Wie of wat heb jij dan nodig?

Bij Maak-Lab vinden we jouw persoonlijke groei net zo belangrijk als de projecten. We geloven erin dat beide elkaar alleen maar sterker en mooier maken. Dus is er niet alleen technische support aanwezig, maar ook altijd iets of iemand die je helpt om erachter te komen wat voor jou werkt. Handig toch, mensen die voor jou werken?

Een groen schoolplein voor de Boomhut

Bij Maak-Lab kregen we de opdracht een schoolplein te vergroenen. Jongeren bouwden samen met betrokken leerlingen van OBS De Boomhut hun schoolplein om tot een duurzame, leuke plek voor kinderen. De een werd projectmanager, de ander hield sessies met eindgebruikers en weer een ander ging bouwen. Vele vrijwilligers, van lassers, houtbewerkers en (grafisch) ontwerpers tot biologen en pedagogen, gaven praktische begeleiding en sturen op het gedrag van de deelnemers. De sfeer was positief en open; er was alle ruimte voor feedback.

Voor alle  jongeren
Bij ons mag iedereen meedoen, ongeacht afkomst, kwaliteiten en bijzonderheden. En iedereen mag leren van z’n fouten. We laten je kennis maken met o.a. projectmatig werken, ontwerpprocessen en duurzaamheidprincipes. Onze jongeren ontwikkelen technische en sociale vaardigheden en leren dat ze de verantwoordelijkheid voor een echt project aankunnen. Ook ontstaan er bijzondere relaties.

Meer dan alleen een groen schoolplein
Dit project heeft jongeren vaardigheden gegeven die hard nodig zijn in onze maatschappij. Ze leerden bijvoorbeeld te zien wat iemands capaciteiten zijn in plaats van uit te gaan van vooroordelen. Én ze ervaren dat werken meer kan opleveren dan alleen geld of status. Bovendien doen ze ervaring met en kennis van duurzaamheid en recycling op. De meewerkende organisaties ervaren wat de kracht van lokale samenwerking is in het bereiken van maatschappelijke doelen. Ze profiteren daarnaast van de frisse blik en creativiteit van jongeren.

“Het meewerken aan de projecten heeft me wel meer zicht gegeven waar mijn interesse dan wel naar uit gaan.”

> jongere, 29 jaar <

Wat maken we nog meer?

Shirts zeefdrukken

We hebben een supertoffe huisstijl (dankzij Het Lab) en drukken ook supertoffe Tshirts. Leroy zeefdrukt alles als het maar plat is. Hij weet als geen ander de goede kleur op de goede plek te krijgen. Ook eens doen? Zeefdrukken is leuk hoor!

Alle ballen verzamelen!

We krijgen op Maak-Lab nog wel eens wat. Omdat iemand er op is uitgekeken, of het niet meer goed werkt. Wat doe je als een doos vol oude tennisballen van een tennisleraar krijgt? En een boel klossen touw van een scoutinggroep? Dan verzinnen we een gave hangmat! Wel eerst een manier bedenken om die gaten er in te boren, maar het resultaat is toch tof?

Het is geel...

Wie in onze werk-kerk is geweest heeft ‘m vast zien hangen: een knoertgrote gele walvis als lamp. Gemaakt van gele kanaalplaat. In Arnhem bekend van “de gele kubus” die ooit op het Gele Rijdersplein stond. Toen die werd afgebroken mochten wij een deel van het prachtige materiaal hebben om nieuwe projecten van te maken. Nu maken we er ook escaperooms, chillhoeken en stoelen van!

Workshop Let's Meet

Bij Maak-Lab vinden we het belangrijk dat je je gezien voelt en anderen ontmoet aan wie je je kunt spiegelen. Dat is ook het idee achter Let’s Meet. Entrea Lindenhout organiseert jaarlijks een dag waarop pleegkinderen elkaar kunnen  leren kennen.  Maak-Lab verzorgde een workshop waarin jongeren samen werkten aan een waar kunstwerk. Tijdens het werken kwamen mooie gesprekken tot stand. De wensen die in het kunstwerk zijn verstopt bleven soms geheim, soms ook niet.

We zijn samen Arnhem

Elke zomer werken jonge statushouders door om onze taal te leren kennen en hun weg te vinden in hun nieuwe thuisland. Wij verzorgden een driedaagse workshop waarin gewerkt werd aan een festival-debat-tafel. En hoe mooi was dat! Gereedschappen werden direct uit de dozen gehaald en iedereen heeft ondanks de hitte keihard gewerkt. De ambities waren groot, dus jongeren kwamen vrijwillig terug in onze pop-up locatie om de tafel af te maken.

Avontuurlijk racen

Zoals gezegd, hebben we op Thialf een spannende plek om dingen uit te testen. De Vrijstaat had zelf ook plannen en vroeg ons mee te denken over een avontuurlijke skelterbaan. Samen met professionals als  Willem Jakobs van Studio Stadsgras hebben we ontwerpen gemaakt en ook zelf uitgevoerd. Wat een leuk project was dat! Je kunt het resultaat nu zelf uittesten.

Vlotten bouwen

IMG_1483

Kinderen en kunst, kunst en kinderen. Geweldige combinatie. Theatergroep Echo vroeg ons een vlot te maken voor hun voorstelling Eindland. Fijne opdracht hoor. Van de bierfabrikant Oersoep uit Nijmegen mochten we de lege fusten hebben en zo recycleden we een vlot bij elkaar. We hebben verschillende versies uitgetest in Vrijstaat Thialf.

vlot-IMG_3987

De Hansbank

Wij hebben een hele mooie plek in de buurt van onze werk-kerk: Vrijstaat Thialf. Hier kunnen we even ravotten of onze prototypes uittesten. Doordat het terrein opnieuw werd ingericht, werd het oude entree-hek verwijderd. Dat is voor ons geen afval, maar grondstof voor nieuwe projecten! Wij maakten er een toffe bank van, die is aangeboden aan de vertrekkende godfather van Thialf: Hans.

Arnhemse avonturiers

Onderwijsbestuurder Manon Ketz had bij haar afscheid nog één wens: kunnen de schoolpleinen niet wat groener en uitdagender worden. Twintig Arnhemse Avonturiers werden fakkeldragers om met dit idee aan de slag te gaan. Ze werden samen met leerlingen uitgenodigd in de geheime tuin en kregen een workshop maquette bouwen. We zijn twee jaar verder, en laat 1 van deze maquettes daadwerkelijk gemaakt zijn 😊